top of page
  • Credenco

Justis en RET ronden geslaagde pilot met digitaal ID voor boa’s af

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2022


De RET heeft gedurende een half jaar met succes een digitaal ID beproefd in de praktijk. Hiermee konden boa’s zich digitaal legitimeren in plaats van met een fysieke pas.

Dit digitaal ID heeft grote gelijkenis met de traditionele pas maar biedt veel meer functies, is flexibeler en tegelijk veiliger in het gebruik. Deze oplossing is daarvoor in nauwe samenwerking met Justis en de RET ontwikkeld door Credenco,


Veilige en eenvoudig te gebruiken digitale pas


Een digitale identificatiemogelijkheid voor boa’s voorkomt veel handelingen en administratieve rompslomp, zoals tot nu toe het geval is bij het verstrekken, intrekken en verlengen van fysieke passen. Boa’s hebben zelf ook liever een digitaal ID waarop ze hun naam kunnen afschermen dan een pas waarop hun persoonsgegevens altijd zichtbaar zijn. Het digitaal ID werkt via een app op het mobiele apparaat van de boa. Als extra controle kan een reiziger het ID verifiëren door een unieke, tijdelijk geldige QR-code te scannen met zijn eigen mobiele telefoon. Deze code leidt naar een verificatiepagina van de overheid, waar de reiziger kan zien dat het om een geldig ID-bewijs gaat.

Justis kan zodoende een privacybeschermende, fraude-resistente en verifieerbare digitale identificatiemogelijkheid bieden. Om dit te beproeven is in samenwerking met de RET en twintig van hun boa’s een half jaar lang een proef uitgevoerd. Deze is onlangs afgerond en met een positieve evaluatie afgesloten..


Gebaseerd op open standaarden


De app voor het digitaal ID is gebaseerd op open standaarden en ontwikkeld om het uitgeven, legitimeren en verifiëren van een identiteit eenvoudig te maken voor iedereen. De mobiele app biedt hiervoor alle benodigde functies:

  • Digitaal registreren en verstrekken van een digitale identiteit

  • Identificatie door een functionaris met de mobiele app

  • Verificatie door een ander van de functionaris via een beperkt geldige QR-code

  • Intrekken of tijdelijk blokkeren van de digitale identiteit.

Comentarios


bottom of page